Recept

MOROTSDESSERT
500 gram ekologisk morot
1 kryddmått finstött Stött kardemumma
1 msk honung
½ citron pressad

Finriv moroten och låt den safta sig en kvart i kastrull. Värm, rör hela tiden så den inte bränns. Krydda med kardemumman. Låt svalna lite och blanda i honung och citronsaft. Servera varm till vaniljglass eller kyl den och servera till morgonfilen. Förvara i glasburk i kyl fem dagar.

BARLEY WATER eller KONUNGADRYCK
3 dl helt ekologiskt korn
3 liter vatten
1½ liter äppelmust
2 ekologiska citroner
honung efter smak

Lägg korn i vatten över natten. Kokas 1,5 timme dagen efter.
Skala citronerna med potatisskalare och lägg i kornavkoket.
Låt svalna. Sila bort korn o citronskal. Fyll på med äppelmust, pressa i citronsaften och söta med honung. Kornet kan användas i brödbak senare.

Lena Ekberg/Trädgårdsmässa 2017

KALLJÄST BRÖD MED HONUNG
DAG 1
1 g jäst obs bara ett gram
250 g vatten
250 gram finsiktat dinkelmjöl

Blanda jäst vatten och mjöl i skål, låt stå framme över natten.

DAG 2
750 g vatten
30 g salt
1 msk honung
1000 g finsiktat dinkelmjöl

Rör ut salt och honung i vattnet. Blanda i degen från dag 1 samt mjölet. Blanda allt med händerna. Låt vila 30 min i rumstemperatur.

Låt degen ligga kvar i bunken och vik degen några gånger i bunken.
Vänta 30 min vik igen, vänta 30 min och vik igen. Låt vila 30 min. Stjälp upp på mjölad bänk och vik en sista gång. Vänd degen upp och ner och spänn ytan så att den är slät. Smörj en djup kastrull med rapsolja. Lyft i degen i kastrullen och fös in degen och spänn ytan igen. Täck med lock och låt kalljäsa i kylen över natten.

DAG 3
Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp degen direkt i smord ugnsform, skär snitt i ytan och sikta över mjöl.  Lägg in 5 isbitar på botten av ugnen och grädda 15 minuter.Släpp ut ångan, sänk till 200 grader och baka tills brödet är 98 grader i mitten. Låt svalna och njut.

Lena Ekberg/Trädgårdsmässa 2017

REVBENSSPJÄLL MED HONUNG OCH INGEFÄRSGRILJERING
1,5 kg tjocka revbensspjäll
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
1 msk salt
5 cm skivad färsk ingefära
20 svartpepparkorn

Lägg köttet tätt i en kastrull, fyll på med vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma om det behövs. Tillsätt resten och koka ca 1,5 timme. Låt köttet svalna i kastrullen. Ställ i kyl över natten.

Honung & ingefärsgriljering
½ dl honung
½ dl Kickoman soya
½ dl chilisås
1 msk sambal oelek
1-2 msk riven ingefära

Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp köttet ur buljongen. Pensla på griljeringen.
Griljera 15 min pensla på flera gånger och se till att griljeringen blir lagom.

Buljongen går utmärkt att koka soppa på.

Lena Ekberg/Trädgårdsmässa 2017

TOMATBAKAD RIMMAD FISK
1 paket fryst fisk t.ex. torsk, hoki 400 gram
1 liter vatten
2msk salt, 2 tsk socker

Lägg den frysta fisken i trång form. Vispa ner socker och salt i vattnet tills det har lösts upp. Häll vattnet över den frysta fisken och ställ in i kyl minst 6 timmar(kan stå ett dygn i kyl). Sätt ugnen på 200 grader.

Tomatsåsen
1 halverad och skivad rödlök
2 vitlöksklyftor
½ tsk chiliflakes
1 dl urkärnade kalamataoliver
3 msk kapris
1 burk körsbärstomater
1 msk honung
flagad parmesanost

Fräs hackad vitlök, rödlök och chiliflakes i lite olja 2 min i stekpanna. Tillsätt oliver, kapris och tomater, låt småkoka ca 10 min.

Ta upp fisken och torka av den. Lägg den i smord ugnssäker form.
Häll över tomatsåsen. Tillaga 15 min, ta ut formen och ringla över honungen som får smälta ned i tomatsåsen tills fisken är klar efter ca 5 min. Lite flagad eller riven parmesanost ovanpå när fisken tas ur ugnen.
Den här tomatsåsen kan också hällas över kycklingfiléer, fläsk- eller lammkött, en god skivad korv. Eller om du får pasta över så häller du tomatsåsen över pastan i en ugnsform, lite grädde och riven ost eller soyagrädde och in i ugnen tills det är klart.

Lena Ekberg/Trädgårdsmässa 2017

APELSINDRESSING
TILL SALLAD, HALLOMI,TOFU, KYCKLING, FISK

1 vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
3 msk japansk soya,
2 msk risvinäger eller vitvinsvinäger,
1,5 msk flytande honung,
rivet skal samt saft från en halv apelsin.

Blanda ihop dressingen.

Sallad Gör en sallad av lätt kokt broccolibuketter, lätt kokt skivad morot, lite skivad purjolök, rå kålrabbi  i stavar. Häll över dressing precis innan serveringen. Broccoli och morot kan vara varma.

Hallomi Skär i skivor och stek lätt. Lägg dem på ugnssäkert fat/form. Häll över dressingen och låt stå i 200 grader 10 minuter.

Kyckling Stek ekologisk kycklingfilé i stekpanna, låt kallna i dressingen, skär i skivor och använd i en sallad. Eller låt kycklingen dra i dressingen några timmar innan du grillar den.

Fisk Lägg fryst tinad fisk eller färsk i smord ugnsform. Sätt in i ugn 200 grader kolla efter tio minuter så att fisken inte blir torr. Den ska vara precis klar.
Häll över dressingen på den varma fisken.
Lena Ekberg/Trädgårdsmässa 2017

STEKT FISK MED BALSAMCHAMPINJONER
600 g torskfilé eller annan vit fisk
1 tsk salt
svartpeppar
1 pkt bacon
1 rödlök
200 g champinjoner
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
smör till stekning
½ dl dill

Lägg ut fisken och strö på salt. Låt dra tio minuter.
Skär bacon i bitar och stek nästan knaprigt torr i panna. Lägg åt sidan. Skala och skär rödlöken i tunna klyftor och dela svampen i kvartar, steks i samma panna som baconet. Tillsätt vinäger, honung och svartpeppar.
Torka av fisken och krydda med peppar. Stek i smör 3-4 minuter per sida.  Lägg upp på serveringsfat fördela lökblandning, bacon och dill ovanpå. Servera med potatispuré och lättstekt rödbetshack.

Lena Ekberg/Trädgårdsmässa 2017

HONUNGSKAKA MED ÄPPLE
3 ägg
¾ dl socker
100 g smält smör
2 msk honung
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 äpplen
2 tsk kanel
½ dl honung
2 msk smält smör
hackad mandel

175 grader ugn smörj form med smör och ströbröd.
Smält smöret o låt svalna, tillsätt honungen.  Vispa äggen med sockret, tillsätt smör-honungsblandningen. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner.
Bred ut i form ca 26 cm diameter. Blanda äppelklyftorna med kanel och lägg i smeten. Strö över mandel och ringla honungen och det smält smöret över. Grädda 30 min.

Lena Ekberg/Trädgårdsmässa 2017